Pie Jesu

Jij hebt dit lied cadeau gekregen van iemand die dit speciaal voor jou in gedachten had. Hij of zij zegt het jou met deze muziek vanuit het hart. Luister het lied hier en weet dat het speciaal voor jou is gezongen.

Muzikanten

Sopraan – Kathelijn van Dongen (NL)
Viool – Rita Biasi (BE)
Cello – Hugo Gabriels ( BE)

De muzikanten

Het Requiem – G. Fauré Opus.48

Het Pie Jesu is afkomstig uit het Requiem van G. Fauré ( 1845-1924). Hij componeerde zijn requiem tussen 1887-1890. Het requiem is een dodenis. Mogelijke aanleiding kan zijn geweest de dood van zijn vader in 1885 en zijn moeder in 1887. Hij was al de compositie begonnen voordat zijn moeder op oudjaarsavond stierf. Het requiem bevat de Latijnse teksten met uitzondering van het Kyrie dat Oud Grieks is. Dit is wat Fauré zelf over zijn Requiem zei.

  • “Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in het Requiem gestopt, wat bovendien het stuk domineert van begin tot eind met een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust”
  • “Het is gezegd dat mijn Requiem niet de angst voor de dood uit, en iemand noemde het een slaapliedje voor de dood. Maar zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. De muziek van Gounod werd bekritiseerd voor de grote neiging naar humane liefdelijkheid, maar zijn natuur zei hem zich zo te voelen: de muziek die hij schreef kwam vanuit zijn hart. Is het niet nodig om de natuur van een artiest te accepteren? In mijn Requiem heb ik misschien ook instinctief een vluchtweg gezocht van wat goed en deugdelijk is, na al die jaren van het spelen van orgel op begrafenissen! Ik weet het zeker, ik wilde iets anders schrijven.”
  • “Het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf.”

Pie Jesu – Tekst
Pie Jesu Domine,
Dona eis requiem.
Pie Jesu Domine,
Dona eis requiem sempiternam.

Wil je dit lied zelf cadeau geven in een van onze muzieknootjes? Ga naar onze winkel en kies je nootje en je muziek. Laat het door ons verzenden aan geliefden met jouw persoonlijke tekst.